Pécsi Tudományegyetem

Zenélő Egyetem

 

Archív

Nyomtatóbarát változatPDF változat

ARCHÍV

 

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM – ZENÉLŐ EGYETEM

2018 őszi szemeszter - karközi, campus kredites kurzusok

 

ZEN - SESSION SZÍNPADI GYAKORLAT

Időpont: 2018 szeptember 12., október 10., november 14., november 28. -  18 órától 22 óráig

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Baksa Péter

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/243523739642152/

Rövid leírás: A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos. A félév során megtartott zárt műhelymunkák eredményeit a kurzus lezárásaként egy nyilvános jam session kereteiben mutatjuk be. A kurzus vezetője: Baksa Péter nagybőgőművész, zenepedagógus.

 

 

NAGYÍTÓ: A SZÍNPAD MÖGÖTT

Időpont: 2018. október 11-12.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Meghívott előadók: Bokor Zoltán, Csurgai Zoltán, Darvasi Líviusz

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/318244838932648/

Rövid leírás: A színpad mögött: akik nélkül nincsen színpad, de ők maguk sosem állnak a rivaldafényben. A kurzus előadói saját tevékenységeiken keresztül színpadmesterként, rendezvényszervezőként, és hang és fénytechnikusként beszélnek arról, hogy mik azok a feltételek, amelyeknek együttesen teljesülniük kell ahhoz, hogy egy koncert létrejöhessen. 

 

 

NAGYÍTÓ: NÉPZENE, MINT MUSICA POPULARE 

Időpont: 2018. november 22-23.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Szabó Attila

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/320244318720775/

Rövid leírás: A kurzus arra vállalkozik, hogy a tegnap népzenéjét a ma populáris zenéjével egy értelmezési térbe hozza. A hallgatók számára mindezt az előadó számos zenei példával kísérli meg megmutatni.
Meghívott előadónk a Kossuth a CSÍK zenekar Kossuth díjas prímása, népzenegyűjtő, Szabó Attila

 

 

ÍGY HALLGATTOK TI: A MAGYARALTER ÉVTIZEDEI

Időpont: 2018. szeptember 20., október 18., november 29., december 13.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Tóth Barbara

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/748457115497840/

Rövid leírás: A kurzus közös zenehallgatás és értelmezés - a hallgatók a kurzusvezető és meghívott előadói segítségével hétről hétre feldolgoznak egy-egy a magyar alternatív zenei kultúrát meghatározó lemezt, és a korszak kontextusába helyezve együttesen elemzik azt. A kurzus formája és helyszíne is rendhagyó, a meghívott előadók között pedig zenészek, zeneipari szakemberek és a PTE oktatói is helyet kapnak. Meghívott előadók: Kólya Dániel, Pap Balázs, Vancsik Péter, magyar alter mémek

 

 

NAGYÍTÓ: VOLT EGYSZER EGY BEATKORSZAK

Időpont: 2018. november 8-9.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Rozsonits Tamás

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/314233695792926/

Rövid leírás: A hazai populáris zene történetével foglalkozó zenész, rádiós szerkesztő Rozsonits Tamás kurzusában arra vállalkozik, hogy áttekintse a magyarországi beat zene alakulástörténetét. Különösképpen a kezdeti időszakra koncentrál, arra, hogy miként alakult a popzene a vasfüggönyön innen. Olyan zenéket és zenekarokat mutat be, amelyek bár régiek, a mai egyetemisták számára valószínűleg egészen újak.

 

 

NAGYÍTÓ: HATÁRON INNEN ÉS TÚL

Időpont: 2018. november 29-30

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Kólya Dániel, Bali Dávid

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/751688175175768/

Rövid leírás: A populáris zeneipar két olyan szereplőjét szólítjuk meg, akik közül az egyik a magyar könnyűzenei produkciók nemzetközi színtéren való érvényesülésével, míg másikuk a külföldi nagyprodukciók magyarországi bemutatásával foglalkozik. Így megismerhetjük a HOTS - Magyar Könnyűzene exportiroda működését és az egyik legnagyobb hazai koncerthelyszín, a Budapest Park koncertszervező stratégiáját. Vendégelőadóink: Bali Dávid (HOTS), Kólya Dániel (Budapest Park)

 

 

 

 

 

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM – ZENÉLŐ EGYETEM

2017/2018 tavaszi szemeszter - karközi, campus kredites kurzusok

 

ZEN - SESSION SZÍNPADI GYAKORLAT

Időpont: 2018 február 28, március 21, április 18, május 9 -  18 órától 22 óráig

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Baksa Péter

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/142701649732132/ 

Rövid leírás: A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos. Szándékaink szerint ettől a félévtől kezdve a hagyományos Zen Session-t próbatermi gyakorlattal bővítjük.

 

 

NAGYÍTÓ: A POPZENE INTÉZMÉNYRENDSZEREI: ARTISJUS, HANGFOGLALÓ PROGRAM

Időpont: 2018. március 8-9.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2043854629221545/

Rövid leírás: A kurzus arra vállalkozik, hogy a hallgatók számára megmutassa két komplex intézményi struktúra működését, azokét, amelyek erőteljes hatással vannak a magyarországi populáris zenei színtérre. Az Artisjus – amely a legnagyobb szerzői jogokat gondozó szervezet, és a Hangfoglaló Program – amely az állami pályázati-támogatási rendszerért felelős – munkatársai lesznek a kurzus vezetői. Különösen hasznos és praktikus kurzus ez zenészeknek, dalszerzőknek, leendő menedzsereknek és jogászoknak. 

 

 

NAGYÍTÓ: HAJÓ A DUNÁN - ROCK&ROLL A HAJÓN

Időpont: 2018. március 22-23.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Bende Zsuzsa és Bali Dávid

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2043854629221545/

Rövid leírás: A kurzus az A38 munkatársainak vezetésével arra keresi a választ, hogyan válik egy koncerthelyszín kultikus klubbá, nem csupán itthon: volt év, hogy Európa legjobb klubjának választották. Hogyan működik tehát egy ilyen komplex kulturális tér – struktúra, stratégia, költségvetés, booking, kapcsolati háló, kommunikáció, arculat, technika – minden egyben.

 

 

NAGYÍTÓ: ÍGY HALLGATTOK TI!

Időpont: 2018. április 9-13.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Tóth Barbara

Rövid leírás: A kurzus zenetörténeti előadássorozat, a populáris zenei kultúra emblematikus lemezein keresztül a hallgató betekintést nyer a különböző korok kultúráját irányító zeneipari folyamatokba, műfaj- és stílus-alakító trendekbe, társadalmi változásokba. Az előadás négy tömbösített alkalomból áll, amelyek alkalmával a PTE felkért oktatóinak segítségével értelmeződnek zenei korszakok - majd a kapcsolódó hanglemezt a hallgatók profi stúdiókörülmények között közösen meghallgatják és feldolgozzák.

 

 

NAGYÍTÓ: ZENE ÉS TÁRSADALOM

Időpont: 2018. április 19-20.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Dr. Demeter Tamás

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/317204315469836/

Rövid leírás: A kurzus során áttekintjük a magyar zeneesztétika szociológiai inspirációjú hagyományát a 20. században. Azt a kérdéskört vizsgáljuk, hogy lehet-e -- s ha igen, miként -- számot adni a megnyilvánulásaitól független zenei szépségről úgy, hogy elfogadjuk: a zene saját korának terméke és ennyiben történeti és társadalmi képződmény. Miközben ezt vizsgáljuk, a zene tartalmának és jelentésének, a zenei formák történetének, a kompozíció és előadás társadalmi kontextusának kérdései körül forgunk majd.

 

 

NAGYÍTÓ: MI A JAZZ? MI A POP?

Időpont: 2018. április 25-26.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Rozs Tamás, a magyar populáris zenetörténet és színházi zene kultikus alakja, a színművészeti képzés zenekultúra tanára, zeneszerző-előadó.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1731340016904153/

Rövid leírás: A kurzus a jazz és pop időrendi alakulásával, alapvető jellemzőivel, stílusjegyeivel, történetének alapos bemutatásával foglalkozik elméleti módon, gyakorlati példákon keresztül. Hogy végül a mai popkultúra ún. fúziós zenéiig jussunk elsősorban a magyar pop-folk-jazz műfajainak egymásra hatásain keresztül.

 

 

HANG-, FÉNY- ÉS VIZUÁLTECHNIKAI GYAKORLAT

Időpont: 2018. április 26-29, 10-16 óráig

Helyszín: Pécs, Zsolnay Negyed

Kurzusvezető: Urbán Ernő

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/213017519255011/

Rövid leírás: Magyarország egyik legnagyobb színpadtechnikai bázisa Pécs, ezt a potenciált az oktatásban is érdemes hasznosítani. A kurzust az egyetemünkön állandó vendégtanárként oktató Urbán Ernő vezeti, akinek hazai és nemzetközi tapasztalata, szakmai tudása garanciáját jelenti a magas színvonalú képzésnek. A kurzusban résztvevő hallgatók az elméleti tudásokon túl közvetlen szakmai-gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert a workshop-szerűen működő kurzuson.
A kurzus betekintést nyújt a hang-, fény és vizuáltechnika világába. Praxis -és tevékenységközpontú, amelyen keresztül a hallgatók nem csupán megismerik a tevékenységek legfontosabb eszközeit, szempontjait és feltételrendszerét, hanem mindezt ki is próbálják közös projektmunka keretében

 

 

NAGYÍTÓ: MAJDNEM 30 ÉV - A MAGYAR ZENEI SZAKÚJSÁGÍRÁS BELÜLNÉZETE

Időpont: 2018. május 3-4.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Déri Zsolt

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/241348366407754/

Rövid leírás: A kurzus vezetője, Déri Zsolt a magyar zenei újságírás rendszerváltást követő korszakának egyik, ha nem a legfontosabb, ízlés –és véleményformáló alakja. Alaposság és aprólékosság jellemzi munkásságát, legendás interjúk kötődnek hozzá, amelyek közül talán az Iggy Pop-pal készítettek a legismertebbek. A kurzus során ezen az újságírói szemüvegen keresztül tekinti át az elmúlt évtizedek popzene-történetének alakulását a magyarországi és a nemzetközi színtéren. 

 

 

 

2017-2018-as tanév őszi szemeszterének ZEN kurzusai

 

 ZEN - Session színpadi gyakorlat

Időpont: 2017: október 4.; november 8.; november 29., naponta 18 órától 22 óráig

Helyszín: Szabadkikötő, Pécs, Király utca

Kurzusvezető: Baksa Péter

Rövid leírás: A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos. A workshopok és zenei estek vendégei: Dés Andris, Kézdy Luca, 30Y

 

Backstage Akadémia – zenei jog (Cseh Tamás Program)

Időpont: 2017. október 14-15, naponta 10 órától 16 óráig

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u.

Kurzusvezető: Lehóczki Zsófia a CSTP jogdíjas alprogram vezetője, Rétalji Dorottya jogász Kecsmárik Viktor jogász

Rövid leírás: A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetem vendégkurzusa: a Cseh Tamás Programiroda a Backstage Akadémia sorozatának egyik programját hozza el Pécsre. A kurzus két részből áll: az első napon zenei szerzői jogi gyorstalpaló workshop, a második napon néhány tipikus zenei karrier forgatókönyv elemzése kerül fókuszba.

 

A könnyűzenei iparág – a zenekar és ami mögötte van

Időpont: 2017. október 19 14.00-18.00 és 2017. október 20. 10.00-18.00

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u.

Kurzusvezető: Nagy Adrienn (manager, Quimby)

Rövid leírás: A kurzus arra vállalkozik, hogy tapasztalaton és gyakorlatokon keresztül feltárja az iparág sajátosságait: a management struktúráját és működését, a kommunikáció, a brandépítés sokféle útját és lehetőségeit. Azt a sokrétű kapcsolati és szervezeti hálót, amely a magyarországi könnyűzenei teret jellemzi. Mindezt olyan előadó teszi, aki a PTE hallgatójaként végzett, a VOLT, az A38 vagy éppen az Akvárium szervezői csapatában dolgozott, ma pedig a Quimby zenekar managere.

 

„Nekem minden egyformán popzene” – a magyarországi és kelet-közép-európai underground alakulástörténetének három évtizede

Időpont: 2017. november 9. 14.00-18.00 és 2017. november 10. 10.00-18.00

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u.

Kurzusvezető: Koszits Attila

Rövid leírás: A kurzus megkísérli bemutatni az 1970-es évektől napjainkig a keleti blokk alternatív zenei kísérleteit: zenekarokat, zenei performanszokat, politikai aktivitásokat, az underground színtér képnyelvi megformálásait. Ily módon azt a konfrontatív teret is, amelyben a mainstream és underground, látható és nem-látható, a három T (támogatott-tűrt-tiltott) zenekarai és előadói regnáltak a rendszerváltás előtt. Ugyanígy keres a kurzus értelmezési lehetőségeket a napjainkig formálódó és újrarendeződő populáris zenei színtér undergroundjára.

 

Mindörökké Seattle

Időpont: 2017. november 30. 14.00-18.00 és 2017. december 1. 10.00-18.00

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u.

Kurzusvezető: Németh Róbert

Rövid leírás: 1991-ben valami olyan történt, amely alapjaiban változtatta a könnyűzenét. A „Nirvana eltörölte a határt mainstream és underground között.” Seattle ill. a grunge ikonjai örökké élnek, zenéik ott visszhangoznak minden újabb generáció zenei világában – legyen az kőkemény gitárzene, vagy éppen elektronika.

 

 

Vendégkurzus:

Zenei szerzői jog

Időpont: 2017.09.14. (csütörtök); 2017.09.21. (csütörtök); 202017.09.28. (csütörtök), naponta 9.30 – 17.

Helyszín: PTE ÁJK, 104-es terem

Kurzusvezető: Dr. Szőke Gergely László adjunktus, Dr. Zámbó Alexandra Erzsébet tanársegéd, Dr. Polyák Gábor egyetemi docens (óraadó)

Részletekhttp://tr.ajk.pte.hu/tt_1718_1/menu/74/nap_infokomm_szab_val.html

 

 

2016-2017-es tanév tavaszi szemeszterének ZEN kurzusai

 

 

Nagyító - Zenei közösségek és új médiatechnológiák

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Dr. Tófalvy Tamás

2017. február 23. és 24., tömbösítve

Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

A kurzus során azt vizsgáljuk meg, hogy egyes populáris zenei közösségek, színterek élete hogyan függ össze a médiatechnológiák használatával, hogyan alakítja egymást a kulturális és a technológiai közeg. A válaszokhoz két út összekapcsolásával jutunk el: meghatározzuk, mik is azok a zenei közösségek és az új média- és kommunikációs technológiák, majd a kidolgozott sémák alapján megkíséreljük a zenei közösségek technológiai behálózottságának lehető legjobb megértését.

https://www.facebook.com/events/377806025906375/ 

 

Nagyító - Popzene és feminizmus – nők a popzenében

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Dr. Barna Emília

2017. március 16. és 17., tömbösítve

Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

A kurzus a hatvanas évektől napjainkig tekinti át a nők szerepét a popzenében, a poptörténeti áttekintést tágabb zeneipari és társadalmi környezetbe helyezve. Foglalkozunk a női popzenészek és a feminizmus(ok) kapcsolatával, a női zenészek/sztárok reprezentációjával és szerepvállalásával, és mindezen keresztül a popzenével, mint társadalomformáló erővel.

https://www.facebook.com/events/1177079322411404/

 

Nagyító - Térfoglalók: a popzene és az urbánus terek

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Dr. Havasréti József

2017. március 9. és 10., tömbösítve

Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

https://www.facebook.com/events/399470920387348/

 

Nagyító - Populáris zene és marketing

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Dr. Pavluska Valéria

2017. március 30. és 31., tömbösítve

Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

A tárgy megismerteti a hallgatókat a modern marketing alapvető fogalmaival, majd esettanulmányok és közös feladatmegoldások segítségével bevezeti a hallgatókat a populári zenei szcéna leggyakoribb marketing tevékenységeibe.

https://www.facebook.com/events/1219736014775814/

 

Nagyító - „Tisztára csak a lélek számít” – a pop pszichológiája

Tantárgyfelelős: Dr. Beck  Zoltán

Vendégelőadó: Dr. Kőváry Zoltán

2017. április 13. és 14., tömbösítve

Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

A pop-korszak az 1950-es, 60-asévektől kezdett kibontakozni, amikor az "fiatalság" önálló szociológiai tényezővé kezdett válni a nyugati kultúrában. Új kifejezésformák, identitás-projektek jelentek meg, amelyek átformálták a nyugati ember tudatát, szubjektumát. Ez a változás, amelyet a 90-es évek végén az internet-forradalom katalizált, a mai napig nyomon követhető. Ezt igyekszünk történeti-pszichológiai-kritikai szempontból áttekinteni az órákon olyan csomópontok mentén,mint az én,az identitás és a nárcizmus, az egzisztencia és a szabadság vagy az esztétikum és a kreativitás.

https://www.facebook.com/events/148398032319586/

 

Nagyító - Popzene a „jognak asztalánál

Tantárgyfelelős: Dr. Beck  Zoltán

Vendégelőadó: Dr. Polyák Gábor

2017. május 4. és 5., tömbösítve

Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

A kurzus kísérletet tesz arra, hogy a populáris zene szerzőségét, nyilvánosságát a jogi szabályozás felől értelmezze. Ily módon a szerzői joggal, a jogkezeléssel és a jogsértéssel egyaránt foglalkozik.

https://www.facebook.com/events/230276530762390/

 

ZEN - Session színpadi gyakorlat

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Baksa Péter

csütörtökönként

Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos.

 

ZEN - Hangstúdió gyakorlat

Tantárgyfelelős: Dr. Beck  Zoltán

Vendégelőadó: Maczkó Róbert

A kurzus betekintést nyújt a stúdiótechnika világába. Praxis -és tevékenységközpontú, amelyen keresztül a hallgatók nem csupán megismerik a hangrögzítés legfontosabb eszközeit, szempontjait és feltételrendszerét, hanem mindezt ki is próbálják közös projektmunka keretében.

 

 

ZEN - Színpadtechnikai gyakorlat

Tantárgyfelelős: Dr. Beck  Zoltán

Vendégelőadó: Urbán Ernő

Magyarország egyik legnagyobb színpadtechnikai bázisa Pécs, ezt a potenciált az oktatásban is érdemes hasznosítani. A kurzust az egyetemünkön állandó vendégtanárként oktató Urbán Ernő vezeti, akinek hazai és nemzetközi tapasztalata, szakmai tudása garanciáját jelenti a magas színvonalú képzésnek. A kurzusban résztvevő hallgatók az elméleti tudásokon túl közvetlen szakmai-gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert a workshop-szerűen működő kurzuson.

 

 

 

A ZENÉLŐ EGYETEM karközi kurzusai 2016/2017 ősz

 

Nagyító - Zen Session

Vendégelőadó: Baksa Péter gordonművész,  zenész, zenepedagógus

Időpont: 2016. október 13. 18.00-22.00 és 2016. november 10. 18.00-22.00 és 2016. december 1. 18.00-22.00

Helyszín: SZABADKIKÖTŐ, Pécs, Király u.

Rövid leírás:

A kurzus vezetője Baksa Péter zenész, zenepedagógus, jelenleg több zenei produkcióban dolgozik.
A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos.

 

Nagyító - A Rock and Roll Bill Haley előtt és a városi énekmondók története

Vendégelőadó: Lenthár Balázs zenész, városi énekmondó

Időpont: 2016. október 20. 14.00-19.00 és 2016. október 21.10.00-19.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Rövid leírás:

A kurzus, az első tematikus részben a rock and roll, mint zenei műfaj kialakulásával foglalkozik az 1950-es éveket megelőző évtizedektől, és vizsgálja, hogy milyen kulturális, spirituális és történeti behatások formálták és tették végül az amerikai és európai popkulturális forradalom origójává. 
A kurzus, a második tematikus részben az előbbiekhez lazán köthető, a 40-es, 50-es években elinduló, majd a 60-as, 70-es évekre kiteljesedő városi énekmondó folklór feltérképezésére tesz kísérletet, sorra veszi annak jelesebb képviselőit Pete Seeger-től Dylanen és Cohen-en át a fontosabb nem angolszász előadókig (Jacques Brel, Cseh Tamás, Viszockij, etc) bezárólag.

 

Nagyító - Poptörténet: 70-es évek, Magyarország

Vendégelőadó: Koszits Attila zenei szerkesztő

Időpont: 2016. november 10. 14.00-19.00 és 2016. november 11. 10.00-19.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Rövid leírás:

A kurzus némiképp a Ludwig Múzeum kiállításának tematikájához kapcsolódik - "Rock-Tér-Idő -, és azt kísérli meg feltárni, miként működött a hivatalos, mainstream könnyűzene és a nem-hivatalos magyar underground a '70-es évek szocializmusában, Magyarországon

 

Nagyító - Brand, arculat, design, fotó

Vendégelőadó: Szénássy Alex képzőművész, designer, oktató (MOME, Laboratory Group)

Időpont: 2016. november 17.. 14.00-19.00 és 2016. november 18. 10.00-19.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Rövid leírás:

A kurzust Szénássy Alex, képzőművész, a MOME vendégtanára, a Laboratory Group vezetője tartja. A kurzus során a hallgatók gyakorlati példákon keresztül találkozhatnak a brandépítés vizuális nyelvével, aktuális trendjeivel, voltaképp azzal, hogy a populáris zene hogyan válik láthatóvá.

 

Nagyító - Zenei újságírás, zenei sajtó

Vendégelőadó: Dömötör Endre zenei újságíró (recorder.blog)

Időpont: 2016. november 24. 14.00-19.00 és 2016. november 25. 10.00-19.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Rövid leírás:

A kurzus célja, hogy betekintést nyújtson a magyarországi online könnyűzenei újságírás tereibe. Vizsgálja azokat a független projekteket, amelyek blog-szerűen reflektálnak a populáris zenei történésekre. Mindezt gyakorlat-orientáltan teszi, ahol a hallgatóknak lehetőségük kínálkozik arra is, hogy gyakornokként is részt vegyenek a különböző projektekben a továbbiakban. 

 

Nagyító - Mester és hangszer - a lemezjátszó. Műhelygyakorlat

Vendégelőadó: Boros Gáborzenész, zeneszerző, dj (DJ Venom; Halott Pénz)

Időpont: 2016. december 1. 14.00-19.00 és 2016.december 2. 10.00-19.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Rövid leírás:

“Looking for the Perfect Beat” – A dj kultúra története a jamaikai soundsystemektől a hip-hop világán át az EDM-ig.
A kurzus célja, hogy bemutassa hogyan fejlődött a modern könnyűzene története során a dj-k szerepe és megítélése. Feltárja, hogyan járultak hozzá az egyesült államokbeli és brit dj-k új zenei műfajok, stílusirányzatok megszületéséhez. Tisztázza a dj-kultúra, olyan alapfogalmainak jelentését, mint: “scratch”, “turntablism”, vagy “mixtape”, valamint ismerteti a szcéna legfontosabb szereplőinek életútjait. A kurzus második felében workshop formájában bemutassa a dj tecjnika fejlődését, a dj eszközök régi és új generációját, amivel testközelből ismerkedhetnek meg a hallgatók.

 

Nagyító – Hangstúdió gyakorlat - nyitott stúdió program

Vendégelőadó: Friskó Péter Fidó zenei producer, hangstúdió-vezető (FHT Pécs)

Időpont: 2016. december 8. és 9. naponta 14.00-18.00 óráig.

Helyszín: ZEN STÚDIÓ, Pécs, Zsolnay negyed.

Rövid leírás:

A kurzus betekintést nyújt a stúdiótechnika világába. Praxis -és tevékenységközpontú, amelyen keresztül a hallgatók nem csupán megismerik a hangrögzítés legfontosabb eszközeit, szempontjait és feltételrendszerét, hanem mindezt ki is próbálják közös projektmunka keretében.

 

Valamint az ÁJK jóvoltából: Zenei szerzői jogi kurzus

 


 

Campus-kredites kurzusok 2015/2016. TAVASZI félév

 

Nagyító – ZEN Session– hangszeres játék, gyakorlat

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Javasolt kredit: 2

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Vendégelőadó: Baksa Péter (zenész, oktató-előadó)

Időpont: 2016. február. 25.; március. 17.; április. 14.; május. 5.; naponta 18.00-tól 22.00-ig

Helyszín: Szabad Kikötő, Pécs, Király u.

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus vezetője Baksa Péter zenész, zenepedagógus, jelenleg több zenei produkcióban, köztük színházi muzsikusként a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozik.

A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos.

 

 

 

Nagyító – Popzene a digitális térben

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Javasolt kredit: 2

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Vendégelőadók: Gallasz Enikő (ügyvezető manager - WMMusic Distribution), Jehan Paumero (label manager - Believe Digital)

Időpont: 2016. március 3. 14.00-18.00  és március 4. 10.00-16.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Rövid kurzusleírás:

A popzene hangsúlyosan van jelen a virtuális tereinkben: az interneten jelenik meg áruként, és azon keresztül éri el fogyasztóit. A kurzus előadói ennek a terjesztésnek jó ismerői, olyan világméretű hálózatok vezető képviselői, akiknek mindennapi munkája az a komplex műveletegyüttes, amelyben a zenésztől vagy kiadótól a hangfelvétel a közönséghez jut. Bemutatják azt a hálózatot, amelynek tagjai között a YouTube, a Google, az iTunes, a Spotify,a Deezer, Vimeo, etc. találhatók, és amelyekkel napi és intenzív kapcsolatot tartva helyzetbe hozhatók a zenei produktumok.

 

 

 

Nagyító – "It's me, Gypsy!" Cigány zene vs. cigányzene

Tantárgyfelelős, előadó: Dr. Beck Zoltán (zenész, zeneszerző- 30Y; egyetemi adjunktus, ZEN szakmai igazgató – PTE)

Javasolt kredit: 2

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Időpont: 2016. március 10. 14.00-18.00 és március 11. 10.00-16.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Rövid kurzusleírás:

Érvényes-e az etnicizáló akarat vagy nézőpont, ha zeneművekre tekintünk? Létezik-e a cigány, roma zene korpusza? Milyen módokon íródik ez bele a zenetörténeti-zenetudományi narratívába? Mit gondolt erről Liszt, Kovalcsik, Kertész Wilkinson, Svanibor vagy Jimi Hendrix? Hogy kerül a Gypsy a popzenébe? Mi köze a hardcore-nak a romákhoz? Hogyan kerül a népzene a színpadra? Létezik-e roma jazz vagy roma hip-hop? Hogyan válik a zene az etnikus önazonosság kifejezőjévé? Minimálisan ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk a kurzuson, beszélgetünk és zenélünk meghívott zenész-előadóval, és megismerkedünk számos zenei produkcióval a Balkántól az Egyesült Államokig.

 

 

 

Nagyító – Populáris zene és marketing

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Javasolt kredit: 2

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Vendégelőadó: Dr. Pavluska Valéria (egyetemi docens, PTE-KTK-Marketing és Turizmus Intézet)

Időpont: 2016. március 17. 14.00-18.00 és március 18. 10.00-16.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Rövid kurzusleírás:

A Pécsi Tudományegyetem több karán is megjelenik központi vagy perifériális területként a marketing egy-egy részterülettel. A PTE oktatói-szakmai potenciáljára építő kurzus arra vállalkozik, hogy workshop-szerűen, tevékenység és élményközpontú metodológiákkal hozza közelebb a hallgatók számára a popzene és marketing világát: annak tudományos és praktikus elemeit.

 

 

 

Nagyító – Zenekari menedzsment

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Javasolt kredit: 2

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Vendégelőadó: Sasváry Zoltán Sasa (manager - Vad Fruttik)

Időpont: 2016. április 7. 14.00-18.00 és április 8. 10.00-16.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus arra tesz kísérletet, hogy a gyakorlat felől közelítse meg a zenei menedzsment tevékenységét: azokat a mindennapi tevékenységeket mutatja be, és elemzi, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy zenekar működjön. Azaz, legyen a produkciónak nyilvánossága, folytonossága, bevétele, idő-és tevékenységterve, etc.

 

 

 

Nagyító – Mester és hangszer: az elektromos gitár - műhelygyakorlat

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Javasolt kredit: 2

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Vendégelőadó: Sasvári Géza (zenész: Harmada; hangszerkészítő: SGA Guitars)

Időpont: 2016. április 14. 14.00-18.00 és április 15. 10.00-16.00

Helyszín: Szenes Klub, SGA Guitars, Pécs

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus gyakorlatorientált, a műhelygyakorlat itt szó szerint (is) értendő: a hangszerkészítő műhelyében a hallgatók megismerkednek az elektromos gitár történetével, a hangszer részeivel és azok funkciójával, a legnagyobb gyártókkal és márkákkal, valamint a hangszerkészítés fázisaival és a gyártás műhelytitkaival – a fától az elektronikáig.

 

 

 

Nagyító – Hangstúdió gyakorlat - nyitott stúdió program

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Javasolt kredit: 2

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Vendégelőadó: Friskó Péter (zenész, producer, hangmérnök - Fidó Hangstúdió)

Időpont: tömbösített, jelentkező zenekarokhoz igazított időpontokban

Helyszín: ZEN Hangstúdió, Zsolnay Negyed

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus betekintést nyújt a stúdiótechnika világába. Praxis -és tevékenységközpontú, amelyen keresztül a hallgatók nem csupán megismerik a hangrögzítés legfontosabb eszközeit, szempontjait és feltételrendszerét, hanem mindezt ki is próbálják közös projektmunka keretében. A részben vagy egészben egyetemi hallgatókból álló könnyűzenei zenekarok számára egy saját szerzemény rögzítésére, keverésére és utómunkájára kerül sor - térítésmentesen.

 

 

 

 

 

Campus-kredites kurzusok 2015/2016. ŐSZI félév

 

 

Nagyító – Zenei producering

Vendégelőadó: Takács Zoltán Jappán (zenész - Soerii &Poolek, producer - Heaven Street Seven, a Soerii és Poolek, Supernem, Odett, etc.)

Időpont: 2015. október 8. 14.00-18.00 és 2015.október 9. 10.00-16.00

Helyszín: ZEN Hangstúdió, Zsolnay Negyed

 

Nagyító – ZEN Session– hangszeres játék, gyakorlat

Vendégelőadó: Baksa Péter (zenész, oktató-előadó)

Időpont: 2015. október 15.; 2015 november 26.; 2015. december 3.; naponta 18.00 órától

Helyszín: Szabad Kikötő, Pécs, Király u.

 

Nagyító – „Two Turntables & A Mic" – a hip-hop kultúra a kezdetektől napjainkig

Vendégelőadó: Boros Gábor – DJ Venom (zenész - DJ, Halott Pénz, Dj Venom)

Időpont: 2015. november 5. 14.00-18.00 és 2015.november 6. 10.00-16.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Nagyító – Hangstúdió gyakorlat - nyitott stúdió program / Studio Practice – Open Studio

Vendégelőadó: Friskó Péter (zenész, producer, hangmérnök - Fidó Hangstúdió)

Időpont: elmélet és gyakorlat: 2015. november 10 és 11, naponta 14.00 és 18.00 között. Ekkor lesz a hangfelvétel időpontjainak, technikai paramétereinek egyeztetése is.

Helyszín: ZEN Hangstúdió, Zsolnay Negyed

 

Nagyító – So 90’s – a grunge az USA-ban és a britpop Nagy-Britanniában

Vendégelőadó: Barna Emília (egyetemi adjunktus – BME)

Időpont: 2015. november 12. 18.00-20.00 és 2015. november 13. 10.00-16.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Nagyító – Színpadon és a színfalak mögött: a könnyűzenei management-ről másként

Vendégelőadó: Szepesi Mátyás (zenész, zeneszerző – Magashegyi Underground, Konyha; manager – MMM Booking)

Időpont: 2015. november 19. 14.00-18.00 és 2015.november 20. 10.00-16.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Nagyító – Könnyűzenei rádió vs könnyűzenei televízió

Vendégelőadó: Horváth Gergely (rádiós és televíziós műsorszerkesztő -Petőfi Rádió, Petőfi TV)

Időpont: 2015. november 26. 14.00-18.00 és 2015.november 27. 10.00-16.00

Helyszín: SZENES Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Nagyító – Hangstúdió gyakorlat - nyitott stúdió program / Studio Practice – Open Studio

Vendégelőadó: Friskó Péter (zenész, producer, hangmérnök - Fidó Hangstúdió)

Időpont: tömbösített, jelentkező zenekarokhoz igazított időpontokban

Helyszín: ZEN Hangstúdió, Zsolnay Negyed

 

 

 

 

 

Campus-kredites kurzusok 2014/2015. TAVASZI félév

 

 

Nagyító – Színpadi hang és fénytechnika

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Urbán Ernő cégvezető (Erla Sound & Light Kft)

Tervezett időpont: 2015. április 30. – május 2.

Tervezett helyszín: Pécsi Egyetemi Napok és Zen stúdió (Pécs, Zsolnay Negyed, E78)

 

Rövid kurzusleírás:

A Nagyító kurzusok arra vállalkoznak, hogy egy-egy szűkebb szakmai vagy kutatási területét mutassák be komplex módon a populáris zenei kultúrának. Mivel Magyarország egyik legnagyobb színpadtechnikai bázisa Pécs, ezt a potenciált az oktatásban is érdemes hasznosítani. A kurzust az egyetemünkön állandó vendégtanárként oktató Urbán Ernő vezeti, akinek hazai és nemzetközi tapasztalata, szakmai tudása garanciáját jelenti a magas színvonalú képzésnek. A kurzusban résztvevő hallgatók az elméleti tudásokon túl közvetlen szakmai-gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert a workshop-szerűen működő kurzuson

 

 

Nagyító – Könnyűzenei pályázatok – Cseh Tamás program

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Sápi Zsófia irodavezető (Cseh Tamás Programiroda)

Tervezett időpont: 2015. március 5. 14.00-18.00 és 2015. március 6. 10.00-18.00

Tervezett helyszín: PTE BTK, SZENES KLUB (Pécs, Ifjúság útja 6.)

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus célja, hogy az egyetemi hallgatókból álló zenekarok, zenei formációk megismerjék azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekkel segíteni tudják a művészeti-zenei tevékenységeik megvalósítását.

A kurzus kiemelt témája a Cseh Tamás Program, melynek célja, hogy támogassa a könnyűzenei utánpótlást, és elősegítse a színvonalas produkciók fellépési lehetőségeit, külföldi népszerűsítését. A Cseh Tamás Program több alprogramból áll, amelyek lehetőséget teremtenek a könnyűzene egyes részterületeinek támogatására.

A kurzus nem csak a pályázati kiírások megismertetésére, hanem az egyes alprogramokban rejlő lehetőségekre, a pályázás konkrét gyakorlatára is kiemelt hangsúlyt fektet.

 

 

Nagyító – Management és marketing a könnyűzenében

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Morcz Fruzsina (BCE kurzusvezető, Zeneipari Hivatal alapító)

Tervezett időpont: 2015. április 23. 14.00-18.00 és 2015. április 24. 10.00-18.00

Tervezett helyszín: PTE BTK, E541-es terem (Pécs, Ifjúság útja 6.

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus célja, hogy a hallgatók számára gyakorlati ismereteket nyújtson a popzene egy, a nyilvánosság előtt kevéssé megmutatkozó területéről. Mára a menedzsmentek szerepe a populáris zenei iparágban jelentősen megnövekedett. Átalakultak a nyilvánosság-terek, a lemezkiadók hagyományos rendszere megrendült és ebben a megváltozott társadalmi erőtérben a zenei produkciók is újraértelmezésre kényszerülnek. A kurzus praxisorientált. Arra tesz kísérletet, hogy bemutassa a hazai és nemzetközi produkciók komplex managementi és marketing hátterét – ismert példákon keresztül.

 

 

Nagyító – Popzene történet: ha torzít a gitár

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Koszits Attila zenei újságíró

Tervezett időpont: 2015. március 26. 14.00-17.00 és március 27. 10.00-17.00

Tervezett helyszín: PTE BTK, SZENES KLUB (Pécs, Ifjúság útja 6.)

 

Rövid kurzusleírás:

A popzene manapság leggyakrabban használt összefoglaló kifejezése a könnyű zene, illetve a szórakoztató zene modern stílus irányzataira.

A kurzus célja a popzene kialakulásának vizsgálata, történetiségének, főbb irányzatainak elemzése, hangsúlyos fordulópontjainak ismertetése - mindezt interaktív módon, ismert előadókon keresztül.

 

 

Nagyító – Fesztiválvilág Magyarországon

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Javasolt kredit: 2

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Vendégelőadó: Lobenwein Norbert, tulajdonos, projektvezető (Volt, Sound, Sziget, B.my.lake, Strand…

Tervezett időpont: egyeztetés alatt

Tervezett helyszín: PTE BTK, SZENES KLUB (Pécs, Ifjúság útja 6.)

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus a hazai könnyűzenei fesztiválok vizsgálatával foglalkozik, kiemelten azokkal ahol nemzetközi sztárok és hazai előadók képezik a zenei kínálatot.

A kurzus főbb témakörei:

-zenei programok összeállításának szempontjai

-technikai infrastruktúra megtervezésére, kialakítása

-kapcsolódó szolgáltatások

-gazdasági, pénzügyi tervezés

-kommunikáció, marketing

-a fesztiválszervezéssel kapcsolatos jogszabályok.

 

 

Nagyító – Hangstúdió gyakorlat - nyitott stúdió program

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Tervezett vendégelőadó: Friskó Péter Fidó producer, hangmérnök (Fidó Hangstúdió)

Tervezett időpont: 2015 február 15 és 2015 május 15 között, előadónként/zenekaronként egyedileg egyeztetett időpontokban.

Tervezett helyszín: Zen Stúdió (Pécs, Zsolnay Negyed E78)

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus betekintést nyújt a stúdiótechnika világába. Praxis -és tevékenységközpontú, amelyen keresztül a hallgatók nem csupán megismerik a hangrögzítés legfontosabb eszközeit, szempontjait és feltételrendszerét, hanem mindezt ki is próbálják közös projektmunka keretében. A részben vagy egészben egyetemi hallgatókból álló könnyűzenei zenekarok számára egy saját szerzemény rögzítésére, keverésére és utómunkájára kerül sor - térítésmentesen.

 

 

Nagyító – ZEN Session– hangszeres játék, gyakorlat

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Vendégelőadó: Baksa Péter zenész (Pécsi Harmadik Színház)

Tervezett időpont: február 19.; március 5.; április 9.; április 16.; május 13. - naponta 17 órától

Tervezett helyszín: Zsolnay Negyed

 

Rövid kurzusleírás:

A ZEN-session az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos. A ZEN-session az É78 Metronóm Jazz Klub koncert sorozatának szerves része. (Jazz klub előadások: In Line - In Memoriam Csepregi Gyula // Csak el ne Dzsesszük (Sárik Péter-Falusi Mariann) // Pianissimo! Duó// Syrius Legacy // Magyar Jazz Ünnepe - Lantos Zoltán Open Source) Az itt fellépő profik rendszeresen beszállnak, hogy az együtt zenélésen keresztül adhassák át tudásukat.

A ZEN-session alkalmait egy kupaktanács előzi meg, melyen a résztvevők választ kaphatnak felmerült kérdéseikre, vagy levonhatják az előző jam tanulságait. Ez után a Metronóm Jazz Klub koncertjét tekinthetik meg; a koncert után pedig kezdődik a jam!

Az alkalmak koordinátora, vezetője Baksa Péter nagybőgős, basszusgitáros, zenetanár, aki az elmúlt 15 évben számos, különböző stílusú és felállású zenekarban fordult meg a szimfonikus zenekartól a rock együttesen keresztül a jazz-kombókig, Dubajtól Berlinen át Budapestig. Növendékei közül többen is már profi zenészek.

 

 

Campus-kredites kurzusok 2014/2015. őszi félév

 

 

Bevezetés a populáris zenei kultúrába V.

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Maximális hallgatói létszám: 60 fő

Vendégelőadók/időpontok:

2014. szeptember 25. - Koszits Attila - Populáris zene és lokalitás: Pécs - Liverpool - Los Angeles

2014. október 9. - Szendrő Szabolcs - Kocsmától a lagziig: a szórakoztató zene napjainkban

2014. október 9. - Urbán Ernő - Banándugó nélkül: a populáris zene és a technika alakulástörténete a színpadi előadásban

2014. november 6. - Havasréti József - "Magyar nemzeti hip-hop-ot": a hip-hop magyarországon

2014. november 27. - Sári B. László - "Üdvözlöm a Pokolban": kortárs amerikai irodalom és populáris zene

Helyszín: PTE BTK

 

 

Nagyító - Hangstúdió gyakorlat

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Meghívott kurzusvezető: Friskó Péter (hangmérnök, producer, Fido Hangstúdió)

Időpont: későbbiekben egyeztetett időpontokban, a hallgatók igényeihez igazodva

Helyszín: ZEN stúdió

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus betekintést nyújt a stúdiótechnika világába. Praxis -és tevékenységközpontú, amelyen keresztül a hallgatók nem csupán megismerik a legfontosabb eszközeit, szempontjait és feltételrendszerét a hangrögzítésnek, hanem mindezt ki is próbálják közös projektmunka keretében.

 

 

 

Nagyító - Zenei producering

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Meghívott kurzusvezető: Ligeti György (zenész, producer, We Are Rockstars, Zagar)

Időpont: 2014. október 16. 14.00-18.00 és október 17. 10.00-18.00

Helyszín: ZEN stúdió

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus praxisorientált. A populáris zene történetének néhány hangsúlyos hangképi fordulópontját mutatja be, és az ehhez kötődő kreatív produceri munkát elemzi. A hallgatók a kurzus során maguk is producerré válnak - többek között az Abbey Road különleges zenei sávjaival dolgozhatnak a kurzus során.

 

 

 

Nagyító -A populáris zene és a vizualitás a színpadi előadásban

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Meghívott kurzusvezető: Doboviczki Attila (kommunikációs szakember, egyetemi oktató; PTE)

Időpont: 2014. november 13. 14.00-18.00 és november 14. 10.00-18.00

Helyszín: PTE BTK Kommunikációs és Médiatudomány Tanszék és ZEN stúdió

 

Rövid kurzusleírás:

 

A kurzus teoretikus, történeti és művészeti-esztétikai szempontokat is érvényesítve megkísérli bemutatni és megismertetni a VJ-kultúra alakulástörténetét, fordulópontjait és technikáit. Ugyanakkor arra törekszik, hogy a hallgatók saját projektet valósítsanak meg a kurzus során projektmunka keretében.

 

 

 

Nagyító - Könnyűzenei kommunikáció (konceptualizmus és rockzene: Laibach)

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Meghívott kurzusvezető: Artner Szilvi Sisso, Stemler Miklós (újságírók, kommunikációs szakemberek)

Időpont: 2014. november 20. 14.00-18.00 és november 21. 10.00-18.00

Helyszín: PTE BTK, ZEN stúdió, Pécs város kulturális helyszínei

 

Rövid kurzusleírás:

 A múlt szemeszterben folytatott újságírói gyakorlatnak megfelelően a kurzus alapvetően gyakorlatorientált: a különböző zsurnalisztikai műfajokban próbálhatják ki magukat a hallgatók.

A kurzust gyakorló és tapasztalt újságírók, kommunikációs szakemberek vezetik, a hallgatók tényleges kommunikációs feladatokat végeznek – valódi nyilvánossággal: a ZEN közösségi felületén és blogján jelenítik meg publicisztikai írásaikat, fotóikat, mozgóképes interjúikat. Közben a hallgatók találkoznak a popzene ismert és népszerű alakjaival, popipari szakemberekkel.

 

 

 

Nagyító - Hobbizenekartól a nagyszínpadig: a komplex artist management kérdései

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Meghívott kurzusvezető: Podlovics Péter (manager, Quimby)

Időpont: 2014. november 27. 14.00-18.00 és november 28. 10.00-18.00

Helyszín: PTE BTK és ZEN stúdió

 

Rövid kurzusleírás:

 

A kurzus praxisorientált. Arra tesz kísérletet, hogy bemutassa a hazai és nemzetközi produkciók komplex managementi hátterét – ismert példákon keresztül. Különös hangsúlyt helyez arra, hogy megmutassa egy booking rendszerű könnyűzenei management működését, a magyarországi, nemzetközi hírű fesztiválok hátterét.

 

 

Nagyító - Közösségi média és populáris zenei kultúra

Tantárgyfelelős: Dr. Beck Zoltán

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

Meghívott kurzusvezető: Tófalvy Tamás (kultúrakutató és kommunikációs szakember; BME, SZTE, Zenei Hálózatok Egyesület)

Időpont: 2014. december 4. 14.00-18.00 és december 5. 10.00-18.00

Helyszín: PTE BTK és ZEN stúdió

 

Rövid kurzusleírás:

A kurzus betekintést kíván nyújtani a megképződő virtuális térbe, értelmezi ezt a hálózatiságot, a social media sajátosságait, retorikáját és preferenciáit. A kurzus az ebben a térben megjelenő zenei tartalmakra, azok szituáltságára helyezi a fókuszt.

 

 

 

 

2013/2014 tavasz - ZEN campus-kredites kurzusok

 

NAGYÍTÓ - Dalszövegírás – A Sárga rózsától a Belehalokig

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Meghívott előadó: Havasréti József (kritikus, PTE), Keresztesi József (kritikus)

Maximális hallgatói létszám: 20

 

A kurzus a magyar nyelvű dalszövegek esztétikai-poétikai kérdéseivel foglalkozik. A hangsúly ugyanakkor sokkal kevésbé esik történeti vagy interpretációs kérdésekre, inkább a kreatív szövegírás felé mozdul. Ebben segítséget nyújt a kurzus résztvevői számára néhány olyan vendég is, akik maguk népszerű és aktív szövegírói és előadói a magyarországi populáris zenei színtérnek: a hip-hopnak és az undergroundnak.

 

Időpont: 2014.február 27. csütörtök 14.00-18.00

Helyszín: PTE - Pécs, útja 6. A épület E430

Időpont: 2014.február 28. péntek 10.00-18.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – ZEN Stúdió

 

NAGYÍTÓ – Újságírói gyakorlat

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Meghívott előadó: Stemler Miklós (újságíró)

Maximális hallgatói létszám: 10

 

A kurzus a címében is jelzi: kifejezetten gyakorlati feladatokra koncentrál. A kurzust gyakorló és tapasztalt újságíró vezeti, a hallgatók tényleges újságírói feladatokat végeznek – valódi nyilvánossággal: a ZEN közösségi felületén és blogján jelenítik meg publicisztikai írásaikat, fotóikat, mozgóképes interjúikat. Közben a hallgatók találkoznak a popzene ismert és népszerű alakjaival, popipari szakemberekkel.

 

Időpont: 2014.március 6. csütörtök 14.00-18.00

Helyszín: PTE - Pécs, útja 6. A épület E430

Időpont: 2014.március 7. péntek 10.00-18.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – ZEN Stúdió

 

NAGYÍTÓ - Kreatív iparágak joga

Tantárgyfelelős: Polyák Gábor

Maximális hallgatói létszám: 15

 

A kurzus célja, hogy a szerzőség, alkotás jogi környezetét mutassa be, értelmezze. Ez különösen érdekes és aktuális az egyetemi hallgatók számára, akiknek az a céljuk, ha úgy tetszik, életprogramjuk, hogy szellemi termékeket hozzanak létre, olyanokat, melyek nélkülük nem jöhettek volna létre. De biztosan tudjuk, hogyan érvényesíthetjük, képviselhetjük alkotói jogainkat? Hogyan használhatók fel szellemi termékeink a nyilvánosság sokféle világában: a médiában vagy a közösségi felületeken.

 

Időpont: 2014. március 7. ; március 14. és március 21.

Naponta: 09.00-16.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – BTK 307-es terem

 

NAGYÍTÓ - Szcenika –  A színpad az ókortól napjainkig

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Meghívott előadó: Károly Zoltán (főszcenikus, Kodály Központ)

Maximális hallgatói létszám: 15

A kurzus célja, hogy az elméleti ismeretek mellett gyakorlati, tapasztalati tudást is kínáljon. Éppen ezért a kurzus vezetésére Európa egyik legjobb koncerttermének, a Kodály Központnak főszcenikusát kértük fel, aki megismerteti a hallgatókat a szcenikus feladatköreivel - mindezt nem csupán az osztályteremben, hanem a Kodály Központ falai között.

 

Időpont: 2014.március 13. csütörtök 14.00-18.00

Helyszín: PTE - Pécs, útja 6. A épület E430

Időpont: 2014.március 14. péntek 10.00-18.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – ZEN Stúdió

 

NAGYÍTÓ - Angol pop-ikonok

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Meghívott előadó: Barna Emília (adjunktus, BME)

Maximális hallgatói létszám: 20

 

A kurzus célja, hogy a szigetország meghatározó előadóinak életpályájáról nyújtson élményszerű képet, hangsúlyosan a Beatles - Rolling Stones - David Bowie szentháromsága áll a kurzus centrumában. A kurzust a liverpooli zenei szcénát kutató, erről számos tanulmányt (köztük saját PhD-értekezését is) publikáló meghívott előadó vezeti.

 

Időpont: 2014. március 20. csütörtök 14.00-18.00

Helyszín: PTE - Pécs, útja 6. A épület E430

Időpont: 2014. március 21. péntek 10.00-18.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – ZEN Stúdió

 

NAGYÍTÓ - Brandépítés, artist management

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Meghívott előadó: Morcz Fruzsina (Zeneipari Hivatal, Corvinus Egyetem)

Maximális hallgatói létszám: 20

 

A kurzus célja, hogy a hallgatók számára gyakorlati ismereteket nyújtson a popzene egy, a nyilvánosság előtt kevéssé megmutatkozó területéről. Mára a menedzsmentek szerepe a populáris zenei iparágban jelentősen megnövekedett. Átalakultak a nyilvánosság-terek, a lemezkiadók hagyományos rendszere megrendült és ebben a megváltozott társadalmi erőtérben a zenei produkciók is újraértelmezésre kényszerülnek.

 

Időpont: 2014. április 3. csütörtök 14.00-18.00

Helyszín: PTE - Pécs, útja 6. A épület E430

Időpont: 2014. április 4. péntek 10.00-18.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – ZEN Stúdió

 

NAGYÍTÓ - Kortársak: Popzene és mozgókép

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Meghívott előadó: Dobos Csaba (zenei szakújságíró, rockfotós)

Maximális hallgatói létszám: 20

 

A kurzus célja, hogy két, szinte együtt formálódó, a populáris regiszterbe jócskán belenyúló művészeti ág kapcsolódási pontjait tárja fel és elemezze. Lesz szó az MTV klipforradalmáról, a popikonok filmszerepeiről, a popzenéről mint filmzenéről, zenélő mozisztárokról. Bulvárpletykák helyett azért érdemes inkább együttgondolkodásra és kritikai attitűdre készülni.

 

Időpont: 2014. április 10. csütörtök 14.00-18.00

Helyszín: PTE - Pécs, útja 6. A épület E430

Időpont: 2014. április 11. péntek 10.00-18.00

Helyszín:Zsolnay Negyed – ZEN Stúdió

 

NAGYÍTÓ - Populáris zene- és építőművészet

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Meghívott előadó: Baksa-Soós Attila (író, építész)

Maximális hallgatói létszám: 20

 

Az épületek mozdulatlansága, időtlensége és térszerűsége látszólag kontrapunktja a zenei formának, amely alapvetően az időben létezik. Ugyanakkor a két művészeti ág alakulástörténete elmesélhetetlen egymás nélkül, találkozási pontjaik pedig triviálisak mégis: az épületeknek ritmusa van, ismétlései és variációi, strukturálisan a zeneművel hasonlatosak; az épített környezet számos formában van jelen a popzenében; és a zeneművek általában épületekben hangzanak el. A kurzus célja, hogy épületek és zenék között kalandozzon: történeti vizsgálatok és kortárs találkozások állnak a kurzus centrumában. A félév meghívott előadója zenél, ír, és nem utolsó sorban: építész. 

 

Időpont: 2014. május 8. csütörtök 14.00-18.00

Helyszín: PTE - Pécs, útja 6. A épület E430

Időpont: 2014. május 9. péntek 10.00-18.00

Helyszín: Zsolnay Negyed – ZEN Stúdió

 

 

2013/2014 ősz - ZEN campus-kredites kurzusok

 

 

Bevezetés a populáris zenei kultúrába 4.

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán, Ph. D.

 

október 10.

 

14.00-15.25 Bérczes Ádám (CLS Records, Egység Média) Vissza a művészetbe! A zeneipar jelene és a zene jövője

 

15.35-17.00 Lengyel István Píty (bpstreetvisual) Pixelek a zene "mögött" avagy koncertvetítés, vj, vizuál, projection mapping

 

november 7.

 

14.00-15.25 Czutor Zoltán zenész, dalszerző (Belmondo) Underground és mainstream – a popzene intézményesülése

 

15.35-17.00

 

november 14.

 

14.00-15.25 Prieger Zsolt producer, dalszerző (Anima Sound System) Törzsi kultúra és kortárs elektronika

 

15.35-17.00 Dj Izil - Borcsik Attila szerkesztő (Petőfi Rádió) Zenei szerkesztés, közrádió

 

november 28.

 

14.00-15.25 Tóth Gergő zenész, dalszerző, műsorvezető-szerkesztő (Blind Myself, Magneoton) Színpadi kulissza titkok – backstage

 

15.35-17.00 Károly Zoltán főszcenikus (Kodály Központ-Pécs) Szcenika

 

december 5.

 

14.00-15.25 Börzsönyi Anna-Petra zenei programszerkesztő (Művészetek Palotája – Budapest) Koncertszervezés

 

15.35-17.00 Riederauer Richárd zeneszerző, karnagy (Honvéd Férfikar) Komoly, könnyű, alkalmazott zene

 

Előadások helye: PTE - Pécs, Ifjúság útja 6. A épület E430 terem

 

 

Nagyító – Populáris zeneipar a digitális korszakban

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Vendégelőadó: Bodrogi András digitális zenei szakértő, újmédia-menedzser

Időpont: október 4. 12.00-18.00 és október 5. 10.00-16.00

Helyszín: ZEN Stúdió (Zsolnay Kulturális Negyed)

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

 

Nagyító – Komolyzene és populáris kultúra 1.

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Vendégelőadó: Gönczy László zenetörténész, (PTE; SZTE)

Időpont: október 11. 12.00-18.00 és október 12. 10.00-18.00

Helyszín: ZEN Stúdió (Zsolnay Kulturális Negyed)

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

 

Nagyító – Könnyűzenei szaksajtó

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Vendégelőadó: Artner Szilvia Sisso szerkesztő. újságíró (community.eu, A38 hajó)

Időpont: november 8. 12.00-18.00 és november 9. 10.00-16.00

Helyszín: ZEN Stúdió (Zsolnay Kulturális Negyed)

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

 

Nagyító – Zenei rádiós műsorszerkesztés

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Vendégelőadó: Horváth Gergely rádiós szerkesztő, műsorvezető (MR2 Petőfi Rádió)

Időpont: november 15. 12.00-18.00 és november 16. 10.00-16.00

Helyszín: ZEN Stúdió (Zsolnay Kulturális Negyed)

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

 

Nagyító –  Zeneszerzés, hangszerelés

Tantárgyfelelős: Beck Zoltán

Vendégelőadó: Barabás Lőrinc zeneszerző, zenész

Időpont: november 29. 12.00-18.00 és november 30. 10.00-16.00

Helyszín: ZEN Stúdió (Zsolnay Kulturális Negyed)

Maximális hallgatói létszám: 25 fő

 

 

 

 2012/2013 tavaszi félév: kurzusteljesítés feltételei

 

Bevezetés a populáris zenei kultúrába 3. évad

A teljesítés feltétele: az órai aktív részvétel mellett, önálló záródolgozat elkészítése egy szabadon választott BEVPOP előadás témájában (6.000-12.000 kar.) A dolgozatot a témakör oktatója értékeli, 5 fokozatú skálán.

A dolgozat beküldésének határideje: 2013.05. 27.

A leadás módja: e-mailen, a koncz.balazs@pte.hu címre, név és eha kód feltüntetésével

 

Nagyító - Színpadi hang és fénytechnika

A teljesítés feltétele: Urbán Ernő kurzusvezető által meghatározott dolgozat határidőre történő beküldése

A dolgozat beküldésének határideje: 2013. május 27.

A leadás módja: e-mailen, az erno@erla.hu címre, név és eha kód feltüntetésével

 

Nagyító - Populáris zene és marketing

A teljesítés feltétele: Dr. Pavluska Valéria kurzusvezető által meghatározott feladatsor teljesítése.

A leadás módja: e-mailen, a valeria.pavluska@ktk.pte.hu vagy pavluska@ktk.pte.hu címre, név és eha kód feltüntetésével

 

Nagyító - Zenei producering

A teljesítés feltétele: az aktív órai részvétel mellett, a végzett gyakorlati feladat rövid összefoglalása 3.000-5.000 kar.)

A leadás határideje: 2013.05. 27.

A leadás módja: e-mailen, a koncz.balazs@pte.hu címre, név és eha kód feltüntetésével

 

Popular Music Analysis (angol/magyar nyelvű)

A teljesítés feltétele: Az ajánlott szakirodalom-listából egy szabadon választott írás feldolgozása, összefoglalása 5.000-10.000 karakter terjedelemben (lehet magyar nyelven is) (írjatok a koncz.balazs@pte.hu címre, válaszlevélben elküldjük az anyagokat!)

A leadás határideje: 2013.05. 27.

A leadás módja: e-mailen, a koncz.balazs@pte.hu címre, név és eha kód feltüntetésével

 

Mesterkurzus - Populáris zene és arculat

A teljesítés feltétele: Szénássy Alex kurzusvezető által meghatározott elemzés határidőre történő elküldése

A leadás határideje: 2013.05. 27.

A leadás módja: e-mailen, a koncz.balazs@pte.hu címre, név és eha kód feltüntetésével

 

Nagyító - Populáris zenei rendezvénymenedzsment

A teljesítés feltétele: aktív részvétel a kurzuson, valamint a helyzetgyakorlat eredményeinek leírása 6.000-10.000 kar. terjedelemben

A leadás határideje:2013. május 27.

A leadás módja: e-mailen a koncz.balazs@pte.hu címre, név és eha kód feltüntetésével