Pécsi Tudományegyetem

Zenélő Egyetem

 

Itt vannak a tavaszi félév kurzusai!

Nyomtatóbarát változatPDF változat

CAMPUS-KREDITES KURZUSOK 2018/19-ES TANÉV TAVASZI FÉLÉV

 

 

Zen Session – Baksa Péter

Időpont: 2019. március 13., április 10., május 8, naponta 16 órától, valamint május 10. záró session (külső helyszín)
Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u. 2.

 

A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos. A félév során megtartott zárt műhelymunkák eredményeit a kurzus lezárásaként egy nyilvános jam session kereteiben mutatjuk be. A kurzus vezetője: Baksa Péter nagybőgőművész, zenepedagógus.

 

 

 

Nagyító - Populáris zenei marketing  - Dr. Pavluska Valéria

Időpont: 2019. február 21. 14.00-18.00 és február 22. 10.00-15.00
Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u. 2.

 

A tárgy megismerteti a hallgatókat a modern marketing alapvető fogalmaival, majd esettanulmányok és közös feladatmegoldások segítségével bevezeti a hallgatókat a populári zenei szcéna leggyakoribb marketing tevékenységeibe. A kurzus előadója Dr. Pavluska Valéria egyetemi docens.

 

 

 

Nagyító - Fesztiválmenedzsment - EFOTT / a felsőoktatás legnagyobb találkozója – Orbán Balázs

Időpont: 2019. február 28. 14.00-18.00 – március 1. 10.00-18.00
Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u. 2.

 

Azt szokták mondani, hogy Magyarország a fesztiválok országa. Van azonban egy olyan fesztivál, amely egyszerre ágyazódik be a könnyűzene és a felsőoktatás magyarországi történetébe: ez az EFOTT. Ennek a fesztiválnak sokféle kontextusát (történeti és jelenkori, menedzsmenti és koncepcionális, etc.) kísérli meg megközelíteni a kurzus. A kurzus vendégelőadója Orbán Balázs, a fesztivál programigazgatója.

 

 

 

Nagyító - Populáris zene és a kortárs amerikai irodalom – Dr. Sári B. László

Időpont: 2019. március 7. 11.00-17.00 és március 8. 08.00-10.00 és 12.00-15.00
Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u. 2.

 

Kevés olyan kortárs irodalmi közeg van, amely olyan intenzív kapcsolatot tart fönn populárius zenei kultúrával, mint éppen az amerikai. Az amerikai kortárs próza alkotói (tk. Chuck Palahniuk, Bret Easton Ellis, etc.) és alkotásai kerülnek elő a félév során. A kurzus előadója Dr. Sári B. László egyetemi docens.

 

 

 

Nagyító - A populáris zene társadalmi beágyazottsága – Dr. Havasréti József

Időpont: 2019. március 28. 14.00-18.00 és március 29. 10.00-18.00
Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u. 2.

 

A populáris zenére társadalmi fenoménként tekintünk. Olyan fenoménként, amely egyszerre tükrözi, értelmezi és indexálja a társadalmi változásokat.  A kurzus vendégelőadója Dr. Havasréti József, egyetemi docens.

 

 

 

Nagyító - Szerzői jog, médiajog – Dr. Polyák Gábor

Időpont: 2019. április 4. 14.00-18.00 ás április 5. 10.00-18.00
Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u. 2.

 

A kurzus kísérletet tesz arra, hogy a populáris zene szerzőségét, nyilvánosságát a jogi szabályozás felől értelmezze. Ily módon a szerzői joggal, a jogkezeléssel és a jogsértéssel egyaránt foglalkozik. A kurzus vendégelőadója Dr. Polyák Gábor, egyetemi docens.

 

 

 

Nagyító - Színpadi hang és fénytechnika kurzus – Urbán Ernő

Időpont: 2019. április 25-27.
Helyszín: Pécsi Egyetemi Napok

 

Magyarország egyik legnagyobb színpadtechnikai bázisa Pécs, ezt a potenciált az oktatásban is érdemes hasznosítani. A kurzust az egyetemünkön állandó vendégtanárként oktató Urbán Ernő vezeti, akinek hazai és nemzetközi tapasztalata, szakmai tudása garanciáját jelenti a magas színvonalú képzésnek. A kurzusban résztvevő hallgatók az elméleti tudásokon túl közvetlen szakmai-gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert a workshop-szerűen működő kurzuson.