Itt az őszi félév kurzuskínálata!

Nyomtatóbarát változatPDF változat

ZEN Session

kurzusvezető: Baksa Péter

A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos. A félév során megtartott zárt műhelymunkák eredményeit a kurzus lezárásaként egy nyilvános jam session kereteiben mutatjuk be. A kurzus vezetője: Baksa Péter nagybőgőművész, zenepedagógus.

 

Hangtechnika a gyakorlatban - hangrendszer beállítás és a professzionális hangtechnika alapjai

Kurzusvezető: Csurgai Zoltán

Az interaktív szeminárium célja, hogy a résztvevők megismerjék a hangrendszer tervezés és beállítás modern folyamatát. Átfogó, a gyakorlati életben jól használható ismereteket kapjanak kis-, közepes rendszerek kivitelezésében.  A hallgatók bevezetést kapnak az előzetes tervezés és a helyszíni beállítás módszereibe, illetve az így kapott eredmények mérhető visszaellenőrzésébe. A szeminárium ismeretei márkától és hangszóró típustól függetlenül bárhol alkalmazhatóak. A résztvevők képesek lesznek hangrendszerük tudatos beállítására, optimális körülmények teremtésére stúdióban, próbateremben, otthon vagy koncert körülmények között.A zenei újságírás alapjai

Előadó: Haász János

A modern zeneipar, ahogyan a kulturális színterek, gazdasági szektorok mindegyike, mindennapi szerves kapcsolatban van a média, a sajtó világával. A zenei újságírás szerepe kettős: egyrészt kapcsolatot teremt az információk átadásával alkotók és befogadók között – azaz híreket közöl –, másrészt kritikai írásaiban egyfajta visszhangként szolgál az alkotóknak a mondanivaló és előadásmód hitelességéről, minőségéről, az alkotói pályája irányáról.
A gyakorlatorientált kurzuson megismertetjük a hallgatókat az újságírás általános szakmai szabályaival és a kritikai, zenei újságírás sajátosságaival. Szót ejtünk a magyar és nemzetközi könnyűzenei újságírásról, annak múltjáról és jelenéről. Foglalkozunk az új média és a közösségi média térnyerésével és ennek hatásaival. Best és worst practice-okat, követendő és kerülendő példákat mutatunk be már megjelent cikkeken és sajtóanyagokon keresztül. A gyakorlati feladatokban hírcikkek, kritikai írások és még sajtóközlemények készítése is szerepel.

 

Popzene és dramaturgia

Előadó: Lévai Balázs

Lévai Balázs az elmúlt évtizedben számos nagykoncertet állított színpadra, tk. a Kispál és a borz búcsúkoncertjét a Szigeten, a Csík zenekar nagykoncertjeit, a 30Y Szentimentáléját, dolgozott Ákossal és a Tankcsapdával. Forgatott popzenei tárgyú fikciós és áldokumentumfilmet (előbbit a Wellhelloval, utóbbit Pécsi szál címmel pécsi gyökerű zenekarokkal), alkotó szerkesztője volt a Dob+Basszus sorozatnak televízióban és színházban, regénye és interjúkötete jelent meg ebben a tárgyban. A kurzuson arra vállalkozik, hogy komplex módon értelmezze a popzenéhez kapcsolódó nem-zenei kifejezőeszközök szerepét, helyét, és bevezesse a hallgatókat ennek a komplex munkának a praxisába. 

 

 

Brexit és britpop

Előadó: Dr. Barna Emília

„If you're leaving please still say goodbye” – énekli Damon Albarn a színpadon. Az világos, hogy szakításról van szó, ahogy az is, hogy nem a szerelmes férfi hangját halljuk. A kurzus arra vállalkozik, hogy értelmezze a Brexit komplex társadalmi problémakörét a brit popzene prizmáján keresztül.