Pécsi Tudományegyetem

Zenélő Egyetem

 

Aktuális kurzusok

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

 

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM – ZENÉLŐ EGYETEM

2018 tavaszi szemeszter - karközi, campus kredites kurzusok

 

A Zenélő Egyetem 2018 tavaszán is meghirdeti Nagyító című előadássorozatát, ZEN-Session nevű nyitott kreatív műhelyét, és szakmai gyakorlati kurzusait.

A Nagyító tömbösített alkalmak és az intenzív szakmai kurzusok a NEPTUN rendszerén keresztül felvehető Campus kredites tárgyelemek.

A programok a kurzusokra való jelentkezéstől függetlenül térítésmentesen elérhetőek a PTE minden polgára számára.

A PTE Zenélő Egyetem célja a populáris zenei kultúra értő ismeretének terjesztése.

Az alkalmakról szóló minden további pontos információ a kurzusra való jelentkezés után és a Zenélő Egyetem Facebook felületén lesz elérhető.

 

JELENTKEZÉS: http://neptun.pte.hu/

 

KURZUSOK:

 

ZEN - SESSION SZÍNPADI GYAKORLAT

Időpont: 2018 február 28, március 21, április 18, május 9 -  18 órától 22 óráig

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Baksa Péter

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/142701649732132/ 

Rövid leírás: A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos. Szándékaink szerint ettől a félévtől kezdve a hagyományos Zen Session-t próbatermi gyakorlattal bővítjük.

 

 

NAGYÍTÓ: A POPZENE INTÉZMÉNYRENDSZEREI: ARTISJUS, HANGFOGLALÓ PROGRAM

Időpont: 2018. március 8-9.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2043854629221545/

Rövid leírás: A kurzus arra vállalkozik, hogy a hallgatók számára megmutassa két komplex intézményi struktúra működését, azokét, amelyek erőteljes hatással vannak a magyarországi populáris zenei színtérre. Az Artisjus – amely a legnagyobb szerzői jogokat gondozó szervezet, és a Hangfoglaló Program – amely az állami pályázati-támogatási rendszerért felelős – munkatársai lesznek a kurzus vezetői. Különösen hasznos és praktikus kurzus ez zenészeknek, dalszerzőknek, leendő menedzsereknek és jogászoknak. 

 

 

NAGYÍTÓ: HAJÓ A DUNÁN - ROCK&ROLL A HAJÓN

Időpont: 2018. március 22-23.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Bende Zsuzsa és Bali Dávid

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2043854629221545/

Rövid leírás: A kurzus az A38 munkatársainak vezetésével arra keresi a választ, hogyan válik egy koncerthelyszín kultikus klubbá, nem csupán itthon: volt év, hogy Európa legjobb klubjának választották. Hogyan működik tehát egy ilyen komplex kulturális tér – struktúra, stratégia, költségvetés, booking, kapcsolati háló, kommunikáció, arculat, technika – minden egyben.

 

 

NAGYÍTÓ: ÍGY HALLGATTOK TI!

Időpont: 2018. április 9-13.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Tóth Barbara

Rövid leírás: A kurzus zenetörténeti előadássorozat, a populáris zenei kultúra emblematikus lemezein keresztül a hallgató betekintést nyer a különböző korok kultúráját irányító zeneipari folyamatokba, műfaj- és stílus-alakító trendekbe, társadalmi változásokba. Az előadás négy tömbösített alkalomból áll, amelyek alkalmával a PTE felkért oktatóinak segítségével értelmeződnek zenei korszakok - majd a kapcsolódó hanglemezt a hallgatók profi stúdiókörülmények között közösen meghallgatják és feldolgozzák.

 

 

NAGYÍTÓ: ZENE ÉS TÁRSADALOM

Időpont: 2018. április 19-20.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Dr. Demeter Tamás

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/317204315469836/

Rövid leírás: A kurzus során áttekintjük a magyar zeneesztétika szociológiai inspirációjú hagyományát a 20. században. Azt a kérdéskört vizsgáljuk, hogy lehet-e -- s ha igen, miként -- számot adni a megnyilvánulásaitól független zenei szépségről úgy, hogy elfogadjuk: a zene saját korának terméke és ennyiben történeti és társadalmi képződmény. Miközben ezt vizsgáljuk, a zene tartalmának és jelentésének, a zenei formák történetének, a kompozíció és előadás társadalmi kontextusának kérdései körül forgunk majd.

 

 

NAGYÍTÓ: MI A JAZZ? MI A POP?

Időpont: 2018. április 25-26.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Rozs Tamás, a magyar populáris zenetörténet és színházi zene kultikus alakja, a színművészeti képzés zenekultúra tanára, zeneszerző-előadó.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1731340016904153/

Rövid leírás: A kurzus a jazz és pop időrendi alakulásával, alapvető jellemzőivel, stílusjegyeivel, történetének alapos bemutatásával foglalkozik elméleti módon, gyakorlati példákon keresztül. Hogy végül a mai popkultúra ún. fúziós zenéiig jussunk elsősorban a magyar pop-folk-jazz műfajainak egymásra hatásain keresztül.

 

 

HANG-, FÉNY- ÉS VIZUÁLTECHNIKAI GYAKORLAT

Időpont: 2018. április 26-29, 10-16 óráig

Helyszín: Pécs, Zsolnay Negyed

Kurzusvezető: Urbán Ernő

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/213017519255011/

Rövid leírás: Magyarország egyik legnagyobb színpadtechnikai bázisa Pécs, ezt a potenciált az oktatásban is érdemes hasznosítani. A kurzust az egyetemünkön állandó vendégtanárként oktató Urbán Ernő vezeti, akinek hazai és nemzetközi tapasztalata, szakmai tudása garanciáját jelenti a magas színvonalú képzésnek. A kurzusban résztvevő hallgatók az elméleti tudásokon túl közvetlen szakmai-gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert a workshop-szerűen működő kurzuson.
A kurzus betekintést nyújt a hang-, fény és vizuáltechnika világába. Praxis -és tevékenységközpontú, amelyen keresztül a hallgatók nem csupán megismerik a tevékenységek legfontosabb eszközeit, szempontjait és feltételrendszerét, hanem mindezt ki is próbálják közös projektmunka keretében

 

 

NAGYÍTÓ: MAJDNEM 30 ÉV - A MAGYAR ZENEI SZAKÚJSÁGÍRÁS BELÜLNÉZETE

Időpont: 2018. május 3-4.

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Ifjúság útja 6.

Kurzusvezető: Déri Zsolt

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/241348366407754/

Rövid leírás: A kurzus vezetője, Déri Zsolt a magyar zenei újságírás rendszerváltást követő korszakának egyik, ha nem a legfontosabb, ízlés –és véleményformáló alakja. Alaposság és aprólékosság jellemzi munkásságát, legendás interjúk kötődnek hozzá, amelyek közül talán az Iggy Pop-pal készítettek a legismertebbek. A kurzus során ezen az újságírói szemüvegen keresztül tekinti át az elmúlt évtizedek popzene-történetének alakulását a magyarországi és a nemzetközi színtéren.