Pécsi Tudományegyetem

Zenélő Egyetem

 

Aktuális kurzusok

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

 

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM – ZENÉLŐ EGYETEM

2017 őszi szemeszter - karközi, campus kredites kurzusok

 

A Zenélő Egyetem 2017 őszén is meghirdeti Nagyító című előadássorozatát, ZEN-Session nevű nyitott kreatív műhelyét, és szakmai gyakorlati kurzusait.

A Nagyító tömbösített alkalmak és az intenzív szakmai kurzusok a NEPTUN rendszerén keresztül felvehető Campus kredites tárgyelemek.

A programok a kurzusokra való jelentkezéstől függetlenül térítésmentesen elérhetőek a PTE minden polgára számára.

A PTE Zenélő Egyetem célja a populáris zenei kultúra értő ismeretének terjesztése.

Az alkalmakról szóló minden további pontos információ a kurzusra való jelentkezés után és a Zenélő Egyetem Facebook felületén lesz elérhető.

 

JELENTKEZÉS: http://neptun.pte.hu/

 

KURZUSOK:

 

ZEN - Session színpadi gyakorlat

Időpont: 2017: október 4.; november 8.; november 29., naponta 18 órától 22 óráig

Helyszín: Szabadkikötő, Pécs, Király utca

Kurzusvezető: Baksa Péter

Rövid leírás: A ZEN-session kurzus az elitista „jazzista” jam sessionökkel szemben a befogadásra, az együtt zenélésre, a csapatjáték fontosságára fókuszál, és a résztvevők zenei tudására épít. Egy alapvető hangszeres tudás persze szükséges, de ez, vagy a nehezen érkező bátorság hiányában hallgatóként is tanulságos. A workshopok és zenei estek vendégei: Dés Andris, Kézdy Luca, 30Y

 

Backstage Akadémia – zenei jog (Cseh Tamás Program)

Időpont: 2017. október 14-15, naponta 10 órától 16 óráig

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u.

Kurzusvezető: Lehóczki Zsófia a CSTP jogdíjas alprogram vezetője, Rétalji Dorottya jogász Kecsmárik Viktor jogász

Rövid leírás: A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetem vendégkurzusa: a Cseh Tamás Programiroda a Backstage Akadémia sorozatának egyik programját hozza el Pécsre. A kurzus két részből áll: az első napon zenei szerzői jogi gyorstalpaló workshop, a második napon néhány tipikus zenei karrier forgatókönyv elemzése kerül fókuszba.

 

A könnyűzenei iparág – a zenekar és ami mögötte van

Időpont: 2017. október 19 14.00-18.00 és 2017. október 20. 10.00-18.00

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u.

Kurzusvezető: Nagy Adrienn (manager, Quimby)

Rövid leírás: A kurzus arra vállalkozik, hogy tapasztalaton és gyakorlatokon keresztül feltárja az iparág sajátosságait: a management struktúráját és működését, a kommunikáció, a brandépítés sokféle útját és lehetőségeit. Azt a sokrétű kapcsolati és szervezeti hálót, amely a magyarországi könnyűzenei teret jellemzi. Mindezt olyan előadó teszi, aki a PTE hallgatójaként végzett, a VOLT, az A38 vagy éppen az Akvárium szervezői csapatában dolgozott, ma pedig a Quimby zenekar managere.

 

„Nekem minden egyformán popzene” – a magyarországi és kelet-közép-európai underground alakulástörténetének három évtizede

Időpont: 2017. november 9. 14.00-18.00 és 2017. november 10. 10.00-18.00

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u.

Kurzusvezető: Koszits Attila

Rövid leírás: A kurzus megkísérli bemutatni az 1970-es évektől napjainkig a keleti blokk alternatív zenei kísérleteit: zenekarokat, zenei performanszokat, politikai aktivitásokat, az underground színtér képnyelvi megformálásait. Ily módon azt a konfrontatív teret is, amelyben a mainstream és underground, látható és nem-látható, a három T (támogatott-tűrt-tiltott) zenekarai és előadói regnáltak a rendszerváltás előtt. Ugyanígy keres a kurzus értelmezési lehetőségeket a napjainkig formálódó és újrarendeződő populáris zenei színtér undergroundjára.

 

Mindörökké Seattle

Időpont: 2017. november 30. 14.00-18.00 és 2017. december 1. 10.00-18.00

Helyszín: Szenes Klub, Pécs, Pacsirta u.

Kurzusvezető: Németh Róbert

Rövid leírás: 1991-ben valami olyan történt, amely alapjaiban változtatta a könnyűzenét. A „Nirvana eltörölte a határt mainstream és underground között.” Seattle ill. a grunge ikonjai örökké élnek, zenéik ott visszhangoznak minden újabb generáció zenei világában – legyen az kőkemény gitárzene, vagy éppen elektronika.

 

 

Vendégkurzus:

Zenei szerzői jog

Időpont: 2017.09.14. (csütörtök); 2017.09.21. (csütörtök); 202017.09.28. (csütörtök), naponta 9.30 – 17.

Helyszín: PTE ÁJK, 104-es terem

Kurzusvezető: Dr. Szőke Gergely László adjunktus, Dr. Zámbó Alexandra Erzsébet tanársegéd, Dr. Polyák Gábor egyetemi docens (óraadó)

Részletek: http://tr.ajk.pte.hu/tt_1718_1/menu/74/nap_infokomm_szab_val.html